Hvorfor teste matintoleranse?
Matintoleranse er et økende problem i den vestlige verden, på grunn av vårt levesett og den kosten vi spiser. Konserveringsstoffer og andre kunstige tilsetninger i maten vår lager ubalanse i bakteriefloraen i tarmen. Dette forårsaker at immunforsvaret lokalt og systemisk begynner å reagere unormalt mot matvarer vi egentlig skal tåle, eller har spist og tålt til nå. Konserveringsstoffer i maten og klor i vannet er tilsatt nettopp for å hemme bakterievekst, noe disse stoffene fortsetter med selv etter at du har spist dem. Altså, disse stoffene hemmer din naturlige bakterieflora, noe som igjen kan føre til oppvekst av andre ikke-gunstige bakterier og andre mikrober. Dette igjen, kan føre til oppblomstring av en lang rekke sykdommer og ubehag ikke bare i tarmen, men også andre steder i kroppen. Nyere forskning viser nettopp dette, at din bakterieflora (mikrobiom), er ansvarlig for å opprettholde en generelt god helse. Omkring 70-80% av kroppens immunforsvar er faktisk sentrert rundt tarmen. Flere og flere sykdommer blir nå satt i sammenheng med hva slags mikrobiom du har.
Det finnes en rekke andre faktorer som også påvirker bakteriefloraen vår negativt. Forskning på mus har vist at 3 timer med høyt stress halverer mengden positive bakterier i tarmen, og gir bedre vekstvilkår for mikrober vi ikke ønsker. Kliniske observasjoner har vist at tarmens reparasjonsevne reduseres sterkt dersom personen er utsatt for følelsesmessig/psykisk og/eller fysisk stress. Andre faktorer som også kan påvirke bakteriefloraen vår negativt er bruk av legemidler som f.eks. antibiotika. Mange mennesker får multiple antibiotikakurer igjennom et helt liv.
Man kan gå til legen sin for å få utført en prikktest, men dette kan kun benyttes ved ekte allergi og ikke ved intoleranser. Noen benytter eliminasjon/provokasjon for å avdekke eventuelle intoleranser, andre igjen benytter rotasjonsdietter.
Eliminasjon/provokasjon er svært tidkrevende og kan være svært demotiverende for den det gjelder. Svarene fra kroppen er ofte vanskelige å tolke, og av og til kan vi faktisk oppleve at problemet maskeres.
Allergier gir akutte symptomer og er forholdsvis enkle å avdekke. Matintoleranser kan derimot gi forsinkede symptomer, ofte flere dager etter at man har inntatt matvaren. Vi opplever at intoleranser er et større problem i dagens samfunn, enn allergier, og rammer vesentlig flere.
De fleste sykdommer / ubalanser involverer problemer i mage –tarm kanalen. Spekteret av ubehag du kan spore herfra, er enormt! Derfor er det en svært god ide å kartlegge om du faktisk spiser noe du ikke tåler, og derfor burde holde deg unna. Istedenfor å bruke lang tid på å eliminere og gjette seg frem til mat man ikke tåler, synes vi at det er enklere, tidsbesparende og faktisk også billigere, å ta en blodprøve som man får svar på i løpet av kort tid.
Det å ta en enkel blodprøve som kan avdekke kroppens immunrespons spesifikt mot matvarer eller andre allergener, er etter vår oppfatning langt å foretrekke. Dette forenkler både for klient og terapeut, samt gir en mye høyere grad av nøyaktighet. Det er viktig å velge et laboratorium som garanterer reproduserbarhet og tester både IgA og IgG. Vi bruker Tek BioTek.
Under er en beskrivelse av tre forskjellige antistoffer mot mat og andre allergener som det er vanlig å teste:
- IgA kan gi akutte slimhinnereaksjoner uten hevelse, kløe og rødming. Symptomer kan for eksempel være løs avføring/ diaré, kremting, rennende nese eller øyne etc. IgA reaksjoner kan gå tilbake ganske raskt (2-3mnd) dersom man er konsekvent med eliminering av de reaktive matvarer, samt aktivt følger behandlingen som anbefalt.
- IgG kan gi forsinkede reaksjoner fra 2-72 timer etter å ha spist matvaren. Symptomer kan for eksempel være hodepine, muskel/ledd smerter, forstoppelse/diaré, uren hud etc. IgG reaksjoner virker mer langsomt, og bruker derfor lengre tid på å «trekke seg tilbake». Man må derfor holde seg borte fra de reaktive matvarer i minimum 3 til 18 måneder avhengig av hvor kraftig reaksjonen/utslaget er. I tillegg er det viktig å følge opp behandlingen.
- IgE kan gi akutte symptomer med kløe, hevelse, rødming kort tid etter inntak. I alvorligere tilfelles kan man få pustebestvær og blodtrykksfall (allergisk sjokk). IgE kan altså gi livstruende reaksjoner. IgE er unik da det har en lang hukommelse. Dersom man ikke er i kontakt med de ting man er allergisk mot og heller ikke de matvarer eller allergener som kan kryssreagere, kan kroppen «vokse av seg» en allergi.
Hvordan oppstår en matintoleranse?
- Redusert nedbrytning av proteiner i fordøyelsen. Om vi stresser mye eller spiser ensidig og næringsfattig mat, klarer ikke kroppen å produsere tilstrekkelig med magesyre og enzymer til å bryte ned maten ordentlig. Vi får da delvis nedbrutte matpartikler som kroppen ikke kan nyttiggjøre seg.
- «Leaky gut» eller lekk tarm (økt gjennomtrengelighet i tarmveggen) gjør at større partikler fra tarmen kan passere over i blodet, og immunforsvaret begynner å produsere antistoffer mot de «fremmede» elementene.
Pris på IGA og IGG, 96 matvarer: 3800,-
Time med gjennomgang av testresultat med anbefalinger kommer i tillegg.